Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 6-7 ketul ayam
- 3 cawan santan
- beberapa biji kentang ( sebiji kentang dibahagi 8)
- 2 1/2 sudu besar rempah kerutuk (dicampur air sedikit)
- 2 keping asam gelugor
*semua bahan yg bertanda ♥ perlu dihiris nipis.
- panaskan minyak, tumiskan rempah ratus (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis). tumiskan sampai naik bau wangi.
- masukkan halia, tumis hingga hampir garing. kemudian, masukkan bawang putih, dan sejemput bawang besar. tumiskan, jgn terlampau garing.
- masukkan rempah kerutuk. gaul sebati dengan tumisan tadi.
- masukkan ayam dan kentang, gaulkan dengan bhn2 dlm periuk td, hingga sebati. bile nampak bhn tumisan agak kering, tutup sebentar (guna penutup periuk) - supaya air2 dr ayam keluar.
- kemudian, masukkan asam gelugor, dan lebihan bawang besar. gaul sebati dengan ayam.
- bila sebati, masukkan santan, kacau sentiasa - untuk elakkan santan 'pecah'. masukkan garam dan gula secukup rasa. masak sehingga ayam dan kentang empuk. kacau perlahan2.
- boleh hidangkan dengan nasi putih. cicah dengan roti pn sedap jugak!
No comments:
Post a Comment