hIDUp MeStI dITeRuSkan

hIDUp MeStI dITeRuSkan

Saturday, May 14, 2011

menu: Kerutuk Ayam

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 6-7 ketul ayam
  • 3 cawan santan
  • beberapa biji kentang ( sebiji kentang dibahagi 8)
  • 2 1/2 sudu besar rempah kerutuk (dicampur air sedikit)
  • 2 keping asam gelugor
Bahan-bahan tumis:
  • 2 ulas bawang putih ♥

  • 1 cm halia ♥

  • 3 biji bawang merah ♥

  • 5 biji bunga cengkih

  • 1 biji bunga lawang

  • 2 biji buah pelaga

  • 2 cm kulit kayu manis

  • 2 sudu besar minyak

  • garam dan gula secukp rasa


  • *semua bahan yg bertanda ♥ perlu dihiris nipis.

    1. panaskan minyak, tumiskan rempah ratus (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis). tumiskan sampai naik bau wangi.
    2. masukkan halia, tumis hingga hampir garing. kemudian, masukkan bawang putih, dan sejemput bawang besar. tumiskan, jgn terlampau garing.
    3. masukkan rempah kerutuk. gaul sebati dengan tumisan tadi.
    4. masukkan ayam dan kentang, gaulkan dengan bhn2 dlm periuk td, hingga sebati. bile nampak bhn tumisan agak kering, tutup sebentar (guna penutup periuk) - supaya air2 dr ayam keluar.
    5. kemudian, masukkan asam gelugor, dan lebihan bawang besar. gaul sebati dengan ayam.
    6. bila sebati, masukkan santan, kacau sentiasa - untuk elakkan santan 'pecah'. masukkan garam dan gula secukup rasa. masak sehingga ayam dan kentang empuk. kacau perlahan2.
    7. boleh hidangkan dengan nasi putih. cicah dengan roti pn sedap jugak!

    No comments:

    Post a Comment